Israel giat usaha runtuh al-Aqsa

BAITULMAQDIS : Masjid al-Aqsa, rumah ibadat suci ketiga umat Islam berada dalam bahaya besar berikutan kerja penggalian berterusan yang dilakukan Israel di bawah Haram al-Sharif di Baitulmaqdis Timur.“Israel meneruskan kerja menggali dan mengorek betul-betul di bawah Haram al-Sharif menyebabkan kerosakan teruk kepada kestabilan tapak Masjid al-Aqsa,” kata pemimpin Pergerakan Islam di wilayah itu, Sheikh Raed Salah.
Salah, yang mengawasi rapi kerja penggerudian Israel di Kota Lama Baitulmaqdis Timur selama lebih 25 tahun, berkata rejim Zionis itu langsung tidak mempedulikan bantahan negara Arab dan Islam berhubung bahaya yang dihadapi tanah suci Islam berikutan kerja itu. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan Israel dengan kerjasama kumpulan peneroka haram Yahudi berpengaruh, memulakan usaha menggali terowong di Kota Lama.

Ia menyifatkan terowong itu ‘projek pelancong’ yang tidak memberi ancaman kepada kawasan suci Islam.

Bagaimanapun, penduduk Palestin dan beberapa pertubuhan Israel termasuk Jawatankuasa Israel Menentang Pemusnahan Rumah, percaya matlamat utama penggalian terowong ialah untuk membuka laluan menyerang al-Aqsa dan kawasan suci Islam lain di kawasan itu. Tahun lalu, seorang peguam Israel yang mewakili kumpulan antipenempatan, Ir Amin, mendedahkan peneroka yang dibantu kerajaan cuba mewujudkan ‘fakta tidak boleh diubah’ sebagai sebahagian usaha mengambil alih seluruh kawasan berkenaan.

“Tidak ragu-ragu lagi tapak al-Aqsa semakin lemah disebabkan terowong itu dan kerja penggalian lain. Anda tidak perlu menjadi arkitek hebat untuk menyedari perkara itu. Kami mengesan lubang dan retakan di seluruh kawasan,” kata Salah.

Sebahagian halaman masjid suci itu runtuh tahun lalu disebabkan kerja penggalian di bawahnya. Runtuhan berlaku hampir dengan air pancut Qaitbay di bahagian barat masjid berkenaan.

Salah berkata, beliau amat pasti Israel sebenarnya mahu memusnahkan al-Aqsa. “Mereka mahu melakukannya seolah-olah ia disebabkan masalah semula jadi, seperti gempa bumi. Bantahan lisan tidak menghentikan tindakan rejim Zionis itu daripada menghancurkan kawasan suci Islam terutama masjid al-Aqsa,” katanya. – Agensi

Al-Aqsa Harapkan Keprihatinan Umat Islam
Sekali lagi emosi umat Islam dipermain-mainkan oleh rejim Israel laknatullah. Israel nampaknya terus mencabar perasaan umat Islam kerana mereka mengetahui bahawa di saat ini tidak ada kekuatan dari umat Islam yang mampu menghentikan tindakan biadab mereka ini. Ketahuilah bahwa hanya kekuatan Khilafah sahajalah yang mampu memberhentikan tindakan biadap Israel ini. Sejarah telah membuktikan kepada kita bahawa hanya dengan kekuatan Khilafah sahajalah Baitulmaqdis dan juga masjid al-Aqsa dikembalikan kepada umat Islam sebagaimana yang pernah dilkakukan oleh Khalifah Umar al-Khattab dan panglima perang Salahuddin Al-Ayyubi. Umat Islam di seluruh dunia saat ini juga perlu menyedari bahawa isu masjid al- Aqsa bukanlah persoalan umat Arab Palestin semata-mata tetapi ianya adalah merupakan isu sejagat bagi seluruh umat Islam yang berjumlah 1.5 billion orang ini. Untuk itu keperluan mendesak dan yang paling utama bagi seluruh umat Islam dan juga gerakan-gerakan Islam saat ini adalah menegakkan kembali Khilafah Islamiyyah bagi menyatukan seluruh dunia umat Islam ini dan seterusnya mengembalikan wilayah umat Islam yang dirampas dan juga yang ditindas seperti Iraq, Afghanistan dan yang lain-lainnya termasuklah Baitulmaqdis kepada umat Islam.
Inilah keutamaan yang perlu disegerakan oleh umat Islam. Apakah perasaan kita sebagai umat Islam tidak tersentuh dengan kebiadaban Israel ini? Sedarlah wahai umat Islam bahawa saat ini kawasan umat Islam ini telah dikotori dan dicemari oleh kekufuran rejim Israel laknatullah. Ingatlah, Khalifah Umar al-Khattab, setelah memeterai perjanjian damai dengan penduduk Baitul Muqaddis, bergerak menuju Haram Asy-Syarif, suatu kawasan seluas 35 ekar dan mendapatinya dipenuhi dengan sampah-sarap lantas beliau menggunakan jubahnya untuk mengutip sampah-sarap tersebut dan perbuatan Umar ini diikuti oleh semua kaum muslimin sehinggalah seluruh kawasan Haram Asy-Syarif itu dapat dibersihkan dan layak menjadi tempat suci umat Islam. Di tengah-tengah kawasan inilah, tersergam batu di mana berpijaknya nabi SAW sebelum ke langit dalam perjalanan Mi’raj baginda. Di sudut paling selatan kawasan Haram Asy-Syarif ini, telah dibina sebuah masjid yang dinamakan Masjid Al-Aqsa. Ia merupakan sebuah masjid kayu yang mampu memuatkan 3,000 pengunjung. (Perlu diingatkan di sini bahawa Masjid Al-Aqsa yang dibina oleh Khalifah Umar ini bukanlah masjid yang disebut semasa peristiwa Isra’ dan Mi’raj. Sebenarnya, keseluruhan kawasan Haram Asy-Syarif adalah Masjid Al-Aqsa).

Kawasan inilah yang kini sedang dicerobohi dan dicemari oleh kaum Yahudi laknatullah. Wahai kaum Muslimin, di manakah Salahuddin, di manakah Umar al-Khattab umat hari ini! Umat ini memerlukanmu…umat ini memerlukan penyatuan, umat ini memerlukan Khilafah!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: